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Tuesday, May 06, 2008

SCARCE FOOD


The growing necessities of foods conditioned by world populational increments (6 billion inhabitants =2008/9 billions =2050), derivation of crops to biofuel generation, rise of oil prices, shortage of water in certain areas of Asia and Africa, bad weather, inefficient techniques of agriculture, increased demands of rice, soya, wheat, corn on the part of growing middle classes of China and India,etc, are generating dangerous levels of poverty in Africa, Asia and riots in certain countries of the Caribbean. According to Moeletsi Mbeki (brother of the President of Sudafrica), in Africa the rights of individual property are scarce (most lands are communal). Kofi Annan is urging for Africa a green revolution that will double or triplicate the production of foods by means of the introduction of new seeds, organic fertilizers and technology (hybrid corn for example). It is needed but efficient agriculture techniques: to produce local natural and ecological foods using natural processes, rotation of crops, distance decrease between consumer and producer, enhance agricultural practices less dependent on oil, establishing sanctions for transnational companies that damage lands. In Andean peruvian lands (1000-4500 m above sea, economy mostly based on agriculture), traditionally but poor than Peruvian coast, a private project: Productive Sierra has introduced from 1990 intermediate technology in Andean Peruvian agriculture associated to an adequate educational process. Also from 2006, the Peruvian government seeks to tie Andean agricultural practices to processes of export of local products (processed potato, chuño, camelides, canola, frozen truchas :lake fishes, etc).
ESCASEZ DE ALIMENTOS
Las crecientes necesidades de alimentos inducidas por incrementos poblacionales mundiales (6 billones de habitantes =2008/9billones:2050), derivación de cosechas a la generación de biofuel, alza de precios del petróleo, escasez de agua en ciertas areas de Asia y Africa, mal tiempo, técnicas ineficientes de agricultura, demandas incrementadas de arroz, soya, trigo, maíz por parte de las crecientes clases medias de China e India,etc, están generando peligrosos niveles de pobreza en Africa, Asia y motines en ciertos países del Caribe. Según Moeletsi Mbeki (hermano del Presidente de Sudafrica), en Africa los derechos de propiedad individual son escasos (la mayoría de tierras son comunales). Kofi Annan esta urgiendo para Africa una revolución verde que doble o triplique la producción de alimentos mediante la introducción de nuevas semillas, fertilizantes organicos y tecnología (maiz hibrido,por ejemplo). Urgen prácticas más eficientes de agricultura : producir alimentos locales, naturales y ecológicos empleando procesos naturales, rotacion de cosechas. Disminución de la distancia entre consumidor y productor, forzar una agricultura menos dependiente del petróleo, estableciendo sanciones para las empresas transnacionales, que depreden las tierras. En el Peru la región sierra (1000-4500 msnm,economía basada en la agricultura), es tradicionalmente mas pobre y mas atrasada que la costa. Un proyecto privado : Sierra Productiva introduce desde 1990 tecnologia intermedia en la agricultura andina peruana asociada a un proceso educativo concordante. Asimismo y desde el 2006, el gobierno peruano pretende ligar la sierra a procesos de exportación de productos locales (papa procesada,chuño, camelidos, canola, truchas congeladas, etc).

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